Blogster in de kijker: Time to Sew

Deel dit artikel

 Het maken van unieke stuks, delen op je blog én zo anderen inspireren: de combinatie van naaien en bloggen is razend populair. Juist omdat het aantal blogsters in de modewereld blijft stijgen zet Fibre Mood elke maand een blogster in de kijker. Maak deze maand kennis met Kate. Ontdek wat naaien voor haar betekent en hoe zij meespeelt in deze gemeenschap.

Banner_time_to_sew

Hoe het allemaal begon! 

Waarom ben je beginnen naaien? Hoe heb je dat geleerd? 

Het was van moeten! In 2011 verhuisde ik naar het Verenigd Koninkrijk, daardoor had ik mijn mama niet meer bij me om mijn broeken in te korten of mijn kleren aan te passen. Zomen bleek niet zo moeilijk te zijn dus ik ging ervan uit dat ik wel meer dingen zou kunnen maken. Ik heb me meteen ingeschreven voor een intensieve cursus van één week om broeken te maken. Ik leerde vanaf dag 1 heel snel bij toen ik al mijn eigen patroon moest opstellen. Na die cursus had ik de smaak te pakken en jarenlang oefende ik in mijn vrije tijd. 

Ben je altijd al zo creatief geweest? Had je al een creatieve geest tijdens je kindertijd? 

Ik ben al mijn hele leven in de ban van stoffen en ‘vezels’. Mijn moeder is een handweefster en spinner en daarbovenop naait en breit ze ook. Daarnaast speelt mijn moeder ook nog piano. Vroeger spinde ze wol terwijl ze zat te luisteren naar kleine Kate die piano leerde spelen. Net zoals bij muziek, vraagt naaien naast creativiteit ook veel precisiewerk en dat vind ik heel leuk.

Vanwaar komt je inspiratie voor je blog? 

Mijn blog Time to Sew gaat over wat ik “duurzaam naaien” noem. Via mijn blog bekijk ik hedendaagse stofproductie en het consumentengedrag met een kritische blik en interview ik mensen die positieve veranderingen aanbrengen in de mode- en textielsector. Ik ben mijn blog begonnen na een cursus in duurzame mode aan de University of the Arts London (dat was zelfs vooraleer duurzaamheid mainstreamwerd). Als laatste ‘activiteit’ moest je beslissen wat je zou gaan doen met je pas ontdekte kennis: et voilà, Time to Sew was geboren.

Wat is de grootste uitdaging als je naait? 

Tijd! Tijd vinden om dingen te maken én tijd vinden om alles te dragen wat ik gemaakt heb. Jammer dat we op een dag slechts één of misschien twee outfits dragen, toch? Een andere uitdaging is het feit dat drukke prints geen samenhangende garderobe vormen. Het kostte me een tijdje om te leren dat ook effen stoffen 'mooi' zijn.

Hoe zou je mensen die niet naaien, overtuigen om dat wel te doen? 

Ik zou hen vertellen dat het leren maken en repareren van je kleding de frustratie wegneemt van het shoppen. Je kan ook je favoriete kledingstukken waarvan je écht geen afscheid kan nemen gewoon repareren! Ik geef af en toe les en merkte daarbij dat mensen bang zijn dat naaien moeilijk is. Maar echt, het is net als koken - je kan al gerechten tevoorschijn toveren met 4 à 5 ingrediënten. Bij het naaien kan je met 4 à 5 patroonstukken en een machine van start en voor je ’t weet heb je iets gemaakt dat je kan dragen! Je hoeft alleen maar wat tijd te investeren om te leren en te oefenen.

Wat is jouw grootste angst of frustratie als het gaat over naaien en/of breien? 

Dat projecten niet lopen zoals ik het mij vooraf had voorgesteld. Als ik bijvoorbeeld een stuk niet graag draag nadat ik er wel veel tijd had ingestoken. “Sew many ideas, sew little time!”.

Heb je een speciale naaiplek in je woning? Zo ja, waar? (als je wil, kan je een foto toevoegen van je atelier)

Wij zijn recent verhuisd naar Nederland en hebben hier een familiehuis gekocht. Plaatsgewijs was dat een enorme upgrade voor ons. Nu heb ik mijn eigen naaiplek in huis! (Ook al verandert die soms ook in een bureau). Elke keer als ik naar m’n atelier ga, maakt mijn hart een sprongetje van vreugde.

Met welke (soorten) stoffen werk je het liefste? 

Linnen. Als ik het hele jaar door linnen zou kunnen dragen, zou ik dat meteen doen. Naast het feit dat het een vezel is die het milieu minder belast dan katoen, hou ik gewoon van de look, het gevoel en de draperie van linnen.

Waar haal je inspiratie voor je naaiwerken? En zijn er blogs waar je van houdt of die je inspirerend vindt? 

Elke collectie naaipatronen met een mooie styling die ik op papier kan krijgen, spreekt me erg aan - maar vooral Japanse naaiboeken, en natuurlijk Fibre Mood hebben mijn voorkeur. Het doorbladeren van boeken en tijdschriften met een kopje thee vind ik een heerlijke ervaring. Ik neem mijn inspiratie graag ‘vast’ in mijn handen.

Dan ga ik naar Instagram om te zien wie wat heeft gemaakt. Ik heb zoveel naaivrienden gemaakt in het echte leven en online (#makeyourstash en #sewyourbooks zijn Instagram naaichallenges die ik heb lopen) en het is heerlijk om te zien wat iedereen maakt. Alex is één van mijn beste vrienden en zij is tijdens het dagelijkse leven voortdurend met duurzaamheid bezig voor haar job: we hebben dus altijd veel om over te praten. Meghann Halfmoon schrijft een hele leuke nieuwsbrief en heeft de mooiste foto's van haar huis in Saba in Caribisch Nederland. Ook is ze vlijtig bezig met duurzaamheid en alles daarrond. 

Wat is jouw grappigste naaiverhaal? 

Ooit ging ik naar de les om een broek te maken. Mijn leerkracht adviseerde me om een tweede lijn van stiksels over de achterste kruisnaad te zetten om het kruis te verstevigen. Ik heb het advies niet opgevolgd dus je kunt waarschijnlijk wel raden wat er een paar weken later is gebeurd! Ze vertelt het verhaal nog steeds aan haar leerlingen… Blij dat ik kon laten zien aan anderen wat je juist niét moet doen...

Deel dit artikel

Would you like to get Fibre Mood’s very best stuff in your mailbox every week?