Spotlight op Louise Magazine, het online platform voor de moderne naaisters

Een interview met Julie van Louise Magazine over de start van haar unieke concept

Deel dit artikel

Nog geen jaar geleden startte Julie van Louise Magazine helemaal alleen een primeur op in naailand: een online magazine voor alle naaisters met artikels rond nieuwigheden, inspiratiebronnen, technische informatie en meer. Kortom: alles wat een naaister anno 2019 nodig heeft om verder geïnspireerd te worden! Voor alle (toekomstige en trouwe) Louisettes interviewden we daarom het brein achter Louise Magazine over haar job en welke rol naaien in haar leven speelt. 

Hoe kwam je op het idee om Louise Magazine op te richten?

Ik leerde naaien met mijn grootouders die kleermakers waren. Toen ik zwanger was van mijn eerste kind, begon ik (opnieuw) te naaien en raakte ik volledig verslaafd. Zozeer zelfs dat ik ben gestopt met mijn technische baan om in dit vakgebied te gaan werken. Ik heb bijna een jaar lang een opleiding gevolgd en heb daarbij een merk van kinderkleding ontwikkeld. Het was een groot avontuur dat bijna 3 jaar duurde. Het was erg ingewikkeld om het alleen te beheren en winstgevend te maken, dus heb ik het project opzijgezet. 

En toen verhuisde ik toevallig naar een dorp in de buurt van Fontainebleau, en het bleek dat mijn nieuwe buurman niemand anders is dan de maker van Hello Blogzine, een online decoratiemagazine. Dat luidde een belletje! Er was geen leuk webzine op het gebied van naaien, en ik had alle kaarten bij de hand om het te maken: webvaardigheden, kennis van de wereld van het naaien, passie.... In een paar weken tijd was het klaar!

Vanwaar komt de naam Louise Magazine en ‘Louisettes’ voor je lezers?

Louisette is de naam van mijn grootmoeder. Samen met mijn grootvader leerde ze me hoe ik moest naaien. Ze hadden allebei een kleermakerswerkplaats. Ik heb Louise Magazine dus gemaakt als eerbetoon voor mijn grootmoeder. Maar ze begreep niet dat ik stopte met een ‘intellectueel’ beroep om te gaan naaien. Ze noemde het een vorm van mislukking. Ik denk dat die stap haar ergens bang maakte. Ik had haar graag willen laten zien dat ze ongelijk had en dat naaien een plaats heeft in de wereld van vandaag. Helaas stierf ze deze zomer, net nadat ik het magazine had gemaakt. 

Op welk onderdeel van Louise Magazine ben je het meest trots?

Wat mij het meest trots maakt is wanneer ik berichten ontvang van lezers van alle leeftijden met verschillende achtergronden die me vertellen dat ze het magazine ontdekken en dat ze er dol op zijn. Ik dacht niet dat ik zoveel bemoedigende en liefdevolle boodschappen zou ontvangen. Dat is heel ontroerend. Vorige week nog ontving ik een bericht van een vrouw van ongeveer vijftig jaar die tranen in mijn ogen bracht.   

Was je al van kinds af aan creatief/met naaien bezig?

Ik hield al altijd van activiteiten met de hand, bijvoorbeeld van koken. Vroeger maakte ik veel taarten met zeer uitgebreide decoraties. Bovendien vind ik dat er veel overeenkomsten zijn tussen koken en naaien. Het vereist creativiteit, maar ook veel precisie.

Waar haal je jouw inspiratie vandaan?

Ik haal inspiratie uit van alles om me heen! Voorbijgangers op straat, films of series, etalages en natuurlijk Instagram. Ik vind Instagram zowel geweldig als eng. Het is een netwerk dat uitsluitend gebaseerd is op het beeld waarop we een perfect, gedroomd leven projecteren dat ver van de werkelijkheid afstaat. Maar het is voor mij een essentieel hulpmiddel om trends of nieuwe producten te zien.

Wat is een uitdaging voor jou?

Het is een uitdaging om iets te overwinnen en een manier te vinden om jezelf te bewijzen dat je verder kan gaan. Ik had nooit gedacht dat ik alles zou kunnen doen wat ik de afgelopen jaren heb gedaan. Er zijn mislukkingen geweest, maar ik heb zoveel geleerd! In het bijzonder over mezelf. Daarom zijn de uitdagingen belangrijk, zo boeken we vooruitgang.

Welk patroon van Fibre Mood staat op jouw wishlist om te maken?

Er zijn er verschillende. Ik hou van de Lauren top en de Violet jurk. Ik hou namelijk van eenvoudige modellen met strakke lijnen omdat ik er dan zeker van ben dat ik ze ook effectief zal dragen!

louisemagazine

Wat zijn de voor- en nadelen van alleen werken?

Het voordeel is, heel duidelijk, vrijheid. Ik doe wat en wanneer ik wil. Dat is onbetaalbaar! Het nadeel is dat ik geen collega's heb. Ik moet toegeven, ik mis het heel erg. Ik zou graag iemand hebben die mij advies geeft of gewoon iemand om mee te praten bij een kopje koffie. Maar ik ontmoet steeds meer mensen, ik stap eindelijk uit mijn huis, dus die eenzaamheid vervaagt. Dat gezegd hebbende, hoop ik niet heel lang alleen te staan en een partner te vinden. Bericht aan vrijwilligers ?

Hoe vind je nieuwe ideeën voor artikels?

De ideeën komen vaak uit mijn eigen ervaringen. Omdat er al veel naaiblogs zijn, probeer ik nieuwe invalshoeken en onderwerpen te vinden, die niet noodzakelijk al door veel bloggers werden gebruikt. Maar naaien is zo omvangrijk, ik denk dat ik zonder problemen artikels kan verzinnen voor de komende 5 jaar!

Waar zie je jezelf over 5 jaar met Louise Magazine?

5 jaar is lang! In mijn wildste dromen is Louise Magazine een referentie geworden in de wereld van het naaien, is er een kleine redactie en maken we geweldige collabs met merken. 

Wij van Fibre Mood staan er alvast voor open!

Deel dit artikel

Would you like to get Fibre Mood’s very best stuff in your mailbox every week?