Mannen die naaien: dit is Jake

Deel dit artikel

Unieke kledingstukken creëren en die delen op je blog of Instagram en anderen inspireren: de combinatie naaien en bloggen is helemaal hot. En omdat het aantal Sewists heel snel groter wordt, zet Fibre Mood af en toe een Sewist in de spotlights. Maak kennis met Jake van @frae_couture  

Jake

Wat heeft jou geïnspireerd om te gaan naaien?

Ik heb het altijd leuk gevonden om me te verkleden. Kostuums en theater vond ik altijd geweldig. Als kind leerde ik al met de hand naaien. Ik vond het ook altijd al leuk om dingen te maken en ik kon nooit precies die juiste stijl kleding vinden. Een vriendin van mij liet eens zien wat zij al jaren maakte en toen besloot ik een naaimachine te kopen. Dat was tweeëneenhalf jaar geleden. 

 

Hoe heb je leren naaien? 

Zoals ik al zei, heb ik een goede vriendin die naait. Zij leerde mij de basics en daarna leerde ik gewoon door naar video’s te kijken, patrooninstructies te lezen en het verder gewoon uit te puzzelen. Maar ik moet nog steeds veel leren, hoor!

 

Zijn er nog nieuwe uitdagingen die je aan wilt gaan op het gebied van handwerken?

Nou, momenteel probeer ik mezelf dus met de hand leren naaien en leren werken met leer. Ik heb altijd graag duurzame kleding en accessoires (tassen enz.) willen maken. 

 

Hoe zou je iemand die niet naait, kunnen overhalen om het eens te proberen?

Ik zou ze vertellen dat het verslavend is. En dat ze het absoluut niet moeten proberen omdat ze misschien wel eens niet meer kunnen ophouden! Nee, hoor, grapje. Maar is zou ze wel vertellen dat het enorm bevredigend is als je iets draagt of gebruikt dat je zelf gemaakt hebt. En dat het best makkelijk is, je hebt vooral geduld nodig. 

 

Hoe ziet jouw werkruimte eruit? En waar is het?

Mijn werkruimte is mijn woonkamer in mijn flatje vlakbij Montmartre in Parijs. Maar afhankelijk van het project kan ik van mijn kleine naaitafel (een oude Singer-machine van rond de eeuwwisseling) naar mijn hele flat gaan. Ik heb nogal wat antieke dingen en oude schilderijen liggen, dus soms lijkt mijn ruimte wel wat op een kleermakersatelier uit de jaren 1920. Het is in ieder geval netjes. Meestal neemt een project mijn flat over en alle schijn van orde verdwijnt. 

 

Wat heeft je ertoe gebracht een blog of Instagrampagina te maken? 

Ik had een stok achter de deur nodig om regelmatig te naaien. Ik had nooit gedacht dat het zo zou groeien, maar de zelfmaakmodecommunity is geweldig. Toen ik begon te posten, kon en wilde ik niet meer terug. 
 

Waar komt de naam voor je blog of Instagrampagina vandaan? En waarom juist deze?

Eerst was mijn naam gewoon Jake_couture. Niet erg origineel. Dus besloot ik dingen te veranderen. Mijn achternaam is Fraser (een oude Schotse naam). Dat heb ik afgekort naar de eerste lettergreep dat een beetje lijkt op het Engelse woord fray. Dat kan je vertalen als rafelen van stof (wat ik wel toepasselijk vond) of als gevecht of strijd, en leren is soms een beetje een strijd! Het Franse woord voor vers is ook „frais” dat je ongeveer op dezelfde manier uitspreekt als fray. En zo is Frae_couture geboren. 

Waar vind je inspiratie voor je blog of Instagrampagina?

Eigenlijk overal. Op straat word ik soms gek aangekeken door mensen omdat ik ze aanstaar om te zien wat ze dragen. Ik probeer uit te vinden hoe ik dat jack of die hoodie zou kunnen maken. Ik kijk ook vaak naar films en blader een beetje door Instagram. 

 

En welke andere blogs of Instagrampagina’s vind je leuk of inspirerend?

Nou, dit klinkt een beetje bevooroordeeld, maar ik houd van de internationale kant van Fibre Mood en zijn diversiteit. @Oliviercloud heeft me ook veel geholpen met verschillende patronen en ideeën. Afgelopen tijd heb ik veel gechat met @kemani.designs en ik ben echt gek op zijn spullen. Voor werken met leer heb ik veel inspiratie gehaald uit @Esthete_custom. Een andere man die in mijn omgeving woont, is @pom_made. Zijn details en broeken zijn vooral heel bijzonder. Verder zijn er ook veel prachtige naai-accounts van vrouwen: @Happy_as_a_bee_, @joliesbobines bijvoorbeeld, en @mapurnia. 

 

Welke van je creaties vind je de allerbeste? Waar ben je het meest trots op?

Moeilijke vraag. Ik heb de neiging harder te werken als ik iets maak voor anderen. Ik heb bijvoorbeeld een paar rugzakken gemaakt als geschenk voor vrienden en familie - vorig jaar heb ik er een gemaakt van fluweel en jacquard. Ik vind zelf dat dit een van mijn beste creaties zijn, vanwege de details en de duurzaamheid. Maar gek genoeg, ben ik het meest trots op een gewichtenvest dat ik tijdens de eerste lockdown vorig jaar maakte voor thuiswork-outs. Die heb ik vrijwel elke dag gebruikt met extra gewicht en hij bleef goed.

Wat heb je nog op de planning staan?

Nou, ik heb een paar „bestellingen” van familie en vrienden. Ik heb een jas met ruiten gemaakt voor een vriend. Verder ben ik een gilet aan het maken voor mijn vader die een gentleman’s look wil proberen. En ik ga nog een wollen rok maken voor mijn moeder. Ook wil ik ooit nog eens een echt pilotenjack maken met een stuk kalfsleer die ik kocht op een plaatselijke leermarkt, en synthetische schaapshuid. Maar omdat dat waarschijnlijk met de hand moet gebeuren, gaat dat nog wel even duren. 

 

Welke tips en trucs wil je doorgeven aan Sewist(a)s die net beginnen?

Gebruik de juiste naalden. Ik heb zoveel dingen verprutst omdat het me niet kon schelen. Dat en neem vooral de tijd. Probeer nooit iets snel af te maken. Dat doe ik soms nog wel eens en uiteindelijk moet ik dan alles uit elkaar halen en opnieuw beginnen. En als je een basic gaat maken zoals een T-shirt of ondergoed (alles met elastisch materiaal), en als je machine er een heeft, gebruik dan een overlocksteek. Dat bespaart tijd en voorkomt dat de stof vervormt en uitrekt. Oh, en vraag hulp als je dat nodig hebt. Vraag het op Instagram of welk platform dan ook, je krijgt altijd antwoorden. 

Deel dit artikel

Would you like to get Fibre Mood’s very best stuff in your mailbox every week?