Cou Cou, Cousette !

Deel dit artikel

Als één van de allereerste online fourniturenverkopers, biedt Cousette een selectie van patronen en stoffen, maar ook de basics om al je naai- en doe-het-zelf projecten te realiseren. Elk product wordt zorgvuldig gekozen door Cécilia, modestyliste & bezielster van Cousette. Zij stelt het aanbod van Cousette samen en dat doet ze door persoonlijke favorieten te mixen met trends. Cousette werd geboren in 2009 met de hulp van Laurent, Cécilia's dagelijkse metgezel en computerfan.

In 2009 was Cousette een van de allereerste winkels die stof online aanbood, en het succes volgde al snel: als gevolg van het verdwijnen van vele fourniturenwinkels in de steden was er een sterke vraag naar webshops zoals de shop van Cousette. De opslagplaats waar het allemaal begon, werd al snel te klein om de steeds talrijker wordende rollen stof op te slaan. Nu is Cousette één van de meest succesvolle fourniturenwebshops in Frankrijk (en ver daarbuiten). Een uniek verhaal en een uniek team: daar zijn we bij Fibre Mood fan van!

 In dit Fibre Mood vragenvuur laten we haar aan het woord!

Cousette_equipe

Cousette bestaat nu nu 10 jaar. Hoe kwam je, 10 jaar geleden, op het idee om met Cousette te beginnen? 

Na 10 jaar als stylist had ik nieuwe ambities en dromen, bovendien gaf de geboorte van mijn eerste kindje me, zoals velen van ons, de moed om aan een nieuw avontuur te beginnen. Ik hou van mode, maar vond dat het aanbod voor "amateur"naaisters in die tijd erg beperkt was. Ik probeerde daarom mijn ‘modeblik’ te gebruiken in de DIY-wereld om zo met zorg én oog voor de beste kwaliteit trendy stoffen uit te kiezen. 

Wat maakt Cousette zo uniek ten opzichte van andere naaibedrijven?

Het is gecompliceerder om vandaag de dag op te vallen dan pakweg 10 jaar geleden. Zoals ik al eerder zei, elke stof is zorgvuldig geselecteerd: alle stoffen die je op onze website ziet, vind ik (oprecht) leuk. Ik zal nooit pure commerciële keuzes maken, en dat is iets wat je, volgens mij,  ook merkt in alles wat we met Cousette doen?

Hoe zou je Cousette in 3 woorden omschrijven? Wat komt er als eerste bij je op?

Menselijk avontuur...  dat zijn er zijn maar 2, haha. Cousette is in de eerste plaats een geweldig team. Ik kijk er iedere dag naar uit om met hen samen te werken en daar voor mag ik beide handen kussen. Deze mensen maken het avontuur mogelijk!

Waar haal je je inspiratie voor de ontwerpen van je stoffen? 

Veel dingen kunnen een uitgangspunt zijn: een vintage kledingstuk, een film, een kleurencombinatie... Ik laat de wereld op me afkomen en haal daar inspiratie uit!

Waar heb je je stofinspiratie vandaan gehaald voor de Charlotte jurk die je voor Fibre Mood ontwierp?

Ik ben echt verliefd op bloemenprints en ik wou iets zonnigs en fris ontwerpen voor jullie voorjaarseditie.

Je had al een (online) stoffenwinkel, waarom ben je ook een eigen collectie begonnen? 

Ik ben een ontwerper in opleiding en sinds de oprichting van Cousette was het altijd al mijn droom om mijn eigen stoffencollecties te ontwikkelen. In 2015 lanceerden we onze eerste exclusieve prints.

Wat is tot nu toe de grootste uitdaging bij het runnen van je bedrijf?

Er zijn er zoveel! Je moet de hele tijd een multitalent zijn: je moet weten hoe je creatief moet zijn, maar ook streng en kritsch én je mag je nooit laten demoraliseren door problemen en kleine teleurstellingen. Maar de grootste uitdaging is om tijd en ruimte voor jezelf te houden, zodat je werk, hoe leuk het ook is, niet al je tijd in beslag neemt.

Cousette is een warm team: is het belangrijk voor je om omringd te zijn door gepassioneerde mensen?

Dit team geeft me energie, inspireert me, onze zielen weerklinken dan ook altijd in onze collecties. Ik hoop dat we erin slagen om deze teamspirit ook via ons werk over te brengen.

Cousette_blogartikel

Naai je veel in je vrije tijd? 

Helaas heb ik niet veel vrije tijd, het is niet altijd gemakkelijk om de tijd te vinden om me voor m’n naaimachine te installeren (klinkt bij velen waarschijnlijk als een herkenbaar scenario), maar ik probeer het zodra mijn schema het toelaat.

Wat zijn je favoriete kledingstukken om zelf te maken?

Blouses en rokken zijn nog steeds mijn favoriete projecten. Ik kies meestal voor dingen die relatief snel te naaien zijn zodat ik ze niet te lang laat liggen.

Welke attributen en stoffen mogen nooit ontbreken in een naaiatelier?

Voor kleine attributen is de lijst te lang, veel dingen zijn onmisbaar. Wat betreft stoffen, zou ik zeggen dat: 

- linnen, gewassen of klassiek, altijd een goede keuze is, 
- Liberty-stoffen tijdloos en super van kwaliteit zijn , 
- katoen, poplins of voile  geschikt zijn als basics
- en glinsterende viscose prints niet in stock mogen ontbreken

Stel dat je vanaf nu nog maar één type stof mag gebruiken: welke zou je kiezen en waarom?

Ik hou echt van viscose omdat ik het kan gebruiken voor jurken, blouses en rokken. De soepelheid en zachtheid van viscose is heerlijk. Bovendien versterkt dit materiaal de kleuren van prints. We werken nauw samen met fabrikanten om zo de ecologische impact van deze stof, die helaas zeer veel water verbruikt, te verminderen.

Tot slot, in de 10 jaar dat Cousette bestaat, heb je vast en zeker een leuke anekdote om met ons te delen?

Anekdotes hebben we inderdaad in overvloed! Ik keer daarom graag terug naar het prille begin: naar het kleine lokaaltje zonder ramen en zonder verwarming waar ik elke dag bestellingen zat voor te bereiden met mijn man. Vandaag heeft Cousette ons in staat gesteld om van regio Parijs te verhuizen naar een prachtig atelier met een geweldig team. Ik sluit graag af met een welgemeende dankjewel aan zij die dat mogelijk hebben gemaakt.

Deel dit artikel

Would you like to get Fibre Mood’s very best stuff in your mailbox every week?