Blogster in de kijker: Victoria Lucile Anne

Deel dit artikel

Het maken van unieke stuks, delen op je blog én zo anderen inspireren: de combinatie van naaien en bloggen is razend populair. Juist omdat het aantal blogsters in de modewereld blijft stijgen zet Fibre Mood elke maand een blogster in de kijker. Maak deze maand kennis met Victoria. Ontdek wat naaien voor haar betekent en hoe zij meespeelt in deze gemeenschap.

banner_victoria

Hoe komt het dat je begonnen bent met naaien en/of breien? 

Eigenlijk ben ik begonnen met naaien en breien door heel uiteenlopende redenen. 

De eerste keer dat ik het idee had om te naaien, was ongeveer 13 jaar geleden toen ik gordijnen wilde maken voor ons kleine eerste huisje. Ik wilde niet zoveel geld uitgeven aan mooie zijden of fluwelen gordijnen. Ik kwam dus op het idee om ze zelf te maken en dit was de ideale kans om te beginnen met naaien. Ik had daarna geen enkel kledingstuk genaaid tot mijn dochtertje een Anne of Green Gables kostuum wilde voor Halloween in 2017. Ik had eerder al gehoord van een patroonbedrijf genaamd Violette Field Threads en daar heb ik twee patronen gekocht. Met een klein hartje en veel geduld begon ik aan het kostuum. De patronen hielpen me door elke stap dus deze waren heel nuttig. Uiteindelijk was ik na een 3-tal weken klaar. Ik heb eenvoudig quiltkatoen gebruikt en dat was het! 

Sindsdien ben ik helemaal verslaafd. Ik heb ondertussen al heel wat jurken gemaakt voor mijn dochter. Op een dag vroeg mijn man me waarom ik niet voor mezelf naaide. Ik begon te lachen en vroeg of hij een grapje maakte. “Dat kan ik toch helemaal niet, ik weet er niets van,…”. Ik besloot om het uit te proberen met wat eenvoudige kledingstukken, wist ik veel dat je gebreide stoffen beter even links laat liggen in het begin. Laten we zeggen dat het een moeilijke start was maar nu, twee jaar later kan ik zeggen dat het precies dat was dat ik nodig had in mijn leven!

Breien, dat is een ander verhaal. Zo’n drie jaar geleden begon ik met haken. Ik heb heel veel hoedjes, sjaals en babydekens gemaakt. Pas een jaar later besloot ik om te leren breien. Ik voelde dat de patroonopties veel talrijker waren en dat er veel meer te kiezen valt als je kan breien. Nu kan ik het dus alletwee. Het is een geweldige vaardigheid om te hebben.

Hoe heb je leren naaien en/of breien? 

Ik leerde al een beetje naaien via mijn moeder maar ik keek veel online lessen en maakte veel patronen maar vooral oefenen, oefenen, oefenen! Breien was hetzelfde verhaal en ik zie mezelf nog steeds als een beginner op dat gebied! Ik hou van breipakketten want als beginner is het soms moeilijk om te weten welk garen je moet kiezen.

Wat doe je het liefste, naaien of breien?

Naaien is veruit mijn favoriet maar toch heeft breien ook een speciaal plekje in mijn hart. Het is erg moeilijk om de twee te vergelijken. Naaien en breien zijn zo verschillend en maken dat ik me anders voel en dat het ene heel draagbaar is, terwijl het andere dat niet is! Ik naai veel vaker. Soms heb ik het gevoel dat ik gewoon wil breien om tijd met de familie door te brengen of gewoon tv te kijken! Breien is ontspannend maar niet zo vernieuwend als naaien voor mij. Ik heb zeker ook nog andere hobby’s nodig. 

Ben je altijd al zo creatief geweest? Was jij van kindsbeen af zo’n creatieve ziel? 

Ik ben al dansend opgegroeid en heb vele soorten dans gedaan. Ik danste tot ik 20 jaar was. Ik maakte vroeger mijn eigen dansshows en maakte daar dan zelf kaartjes voor, zo konden mijn ouders naar mijn optreden komen kijken. Het is vandaag nog steeds een vorm van zelfexpressie voor mij, ik ben constant aan het dansen in mijn hoofd want mijn lichaam beweegt niet zo goed mee met de pasjes in mijn hoofd. 

Naast mijn danscarriëre, was ik als kind niet zo’n knutselaar. Ik vond het leuk om dingen te maken maar ik denk dat ik veel te perfectionistisch was om alles gewoon los te laten, tenzij als ik super zelfverzekerd was. Daarom dat ik – nu ik al een tijdje aan het naaien ben – in staat ben om patronen te veranderen en te experimenteren want ik heb nu veel meer zelfvertrouwen dan vroeger. 

Kom je specifieke uitdagingen tegen met betrekking tot het handwerk?

Ik kan niet direct veel uitdagingen bedenken. Mijn bovenrug doet wel vaak pijn door de vele uren die ik spendeer achter mijn naaimachine. Los daarvan, geniet ik van elke minuut aan mijn naaitafel! 

Hoe zou je mensen die nog niet naaien/breien overtuigen om het wel te doen? 

Het is gewoon super leuk, punt uit! Het is echt een uitlaatklep, voor iedere perssonlijkheid! Wetenschappelijk ingestelde perssonlijkheden halen hun hart op aan de precieze instructies die je bij het naaien moet volgen. Creatievelingen kunnen dan weer los gaan in het hacken van de naaipatronen en de keuze van de stof om er zo een eigen touch aan te geven. Ik denk ook dat het een groot pluspunt is om iets te maken dat bij jezelf past! Ook de kwaliteit van wat je maakt zal beter zijn omdat je dan kwaliteitsstof en een betere afwerking zult hebben! Zo draag je iets wat normaal gesproken veel meer zou kosten. Als ik naai, probeer ik een hoge kwaliteit te bereiken met mijn stof en afwerking, zo kan ik mijn nieuwste kledingstuk met heel veel trots dragen. 

Wat is jouw grootste angst/frustratie bij het breien en/of naaien? 

Wel, breien duurt gewoon zo enorm lang! Maar dat is ook precies de reden waarom je er in kunt ontspannen en gewoon de tijd kunt nemen. 

Naaien kan echt frustrerend zijn als je een geruïneerd kledingstuk volledig moet weggooien of als je gedurende het hele project aan je tornmesje bent vastgeplakt! Dat is mij allemaal wel eens overkomen! Eén van mijn grootste frustraties was toen ik de verkeerde stof koos voor een blazer of wanneer ik 

kledingstukken maak waarvan ik denk dat ze heel lang zullen meegaan in mijn garderobe en die ik heel vaak zal kunnen dragen, maar dat de realiteit anders is. Ik ben het beu om kleren te moeten weggooien omdat ik er toch niet helemaal van hou omdat ik er vooraf niet goed over nagedacht had. Bij het naaien moet je risico’s nemen maar ik vind het persoonlijk belangrijk om vooraf goed na te denken over wat ik maak.

Heb je een jouw eigen naaiplekje in je huis? Zo ja, waar is het? (als je wil, mag je een foto toevoegen van je “naaiatelier”)

Oh ja, zeker! Ik heb een grote naairuimte waar the magic happens! Ook heb ik mijn eigen plekje in de zetel waar ik brei terwijl ik films of tv kijk.

Welk merk gebruik je voor je naai- en overlockmachines? 

Ik ging van start met een naaimachine van Brother maar nu heb ik een naaimachine van Pfaff en een Babylock. Ik moet toegeven dat de IDT-technologie mijn wereld liet opengaan dus daar stap ik zeker niet meer van af. Ook mijn Babylock is perfect en was elke cent waard, mede door zijn luchtdraad.

Met welke (soorten) stoffen werk je het liefst? 

Ik hou van de afgewerkte look van Rayon en Tencel! Mijn favoriete stoffen om mee te werken zijn katoen, satijn of katoen, popeline en linnen. Deze stoffen zijn zo gemakkelijk om te persen en te naaien! Ze zien er ook heel mooi uit als ze afgewerkt zijn. Ik hou van het gevoel, de draperie en structuur van deze stoffen. 

Wat is volgens jou je beste creatie? Waar ben je heel fier op?

Mijn favoriete creatie is denk ik mijn Couture Vogue Dress die ik heb gemaakt in crepe de Chine zijde en een tussenvoering in taffeta en nylon! Die jurk is een topproject, waar veel intens handnaaien aan te pas kwam.

Ook ben ik heel trots op mijn Martha trenchcoat die ik recent gemaakt heb met Fibre Mood.

Voor wie naai je meestal? 

VOOR MEZELF!! Sorry not sorry. Toch begin ik nu ook opnieuw meer te maken voor mijn bijna 11-jarige dochter. 

INSPIRATIE

Waar haal jij inspiratie voor je creaties? Zijn er internetblogs die je inspireren?

Het grootste deel van mijn inspiratie haal ik uit de naaicommunity! Die vindt ik vooral op Instagram, maar ook YouTube bezorgt me de nodige ideeën. Mijn favoriete blogs zijn op dit moment Endearing Everyday en Joanna Essentials, maar zij zijn slechts het topje van de ijsberg. Er zijn nog zoveel interessante blogs die op mij wachten!

Wat staat er nog op je to sew lijstje?

Ik zou heel erg graag een nieuwe blazer maken, in wol! Oh, en een jasje met een hoog Coco Chanelgehalte!  

Welke tips geef je graag door aan beginnende Sewistas?

Ik denk dat het het allerbelangrijkste is dat je oefent en blijft oefenen!
Als ‘startstof’ raad ik aan om aan de slag te gaan met stevige katoen of linnen. Dat is idaeal voor een beginner. Laat delicate stofjes zoals kunstzijde nog maar even links liggen. Probeer jezelf ook niet te veel kwijt te raken in perfectionisme, je eerste naaistappen zijn stappen waarbij veel trial and error komt kijken. Fouten maken is nodig om te leren! 

Luister je naar muziek terwijl je aan het naaien bent? Zoja, vertel je ons je top 3 ‘naaimuziek’? Geen muziekluisteraar? Wat doe je dan? Een beetje Netflix&Sew, laat je een podcast op de achtergrond spelen of geniet je gewoon van de stilte en het geluid van je naaimachine? 

Hm, dat is eigenlijk wel een interessante vraag! Meestal luister ik naar muziek. Van podcasts en Netflix raak ik veelal snel afgeleid. Ik luister liever naar iets waarvan ik niets kan missen, want een overlockmachine, daar komt nogal wat lawaai uit! Als ik naar een podcast luister, moet ik dan altijd op pauze drukken van zodra ik aan de slag moet met strijken/overlocken/ … En dat is vrij vervelend. Ik luister naar verschillende genres, mijn muziekkeuze is heel erg afhankelijk van mijn gemoedstoestand. Dat varieert van Norah Jones, klassieke muziek, een beetje Panic at the Disco, 80s rock, musicals en … Disney ! 

Deel dit artikel

Would you like to get Fibre Mood’s very best stuff in your mailbox every week?