Blogster in de kijker: Sewrendipity

Deel dit artikel

Het maken van unieke stuks, delen op je blog én zo anderen inspireren: de combinatie van naaien en bloggen is razend populair. Juist omdat het aantal blogsters in de modewereld blijft stijgen zet Fibre Mood elke maand een blogster in de kijker. Maak deze maand kennis met Alex van Sewrendipity. Ontdek wat naaien voor haar betekent en hoe zij meespeelt in deze gemeenschap.

Banner Sewrendipity

Waarom ben je gestart met je blog? En waarom ben je begonnen met naaien en/of breien?

Ook al wist ik altijd al dat ik mijn eigen kleding wilde naaien, toch ging ik pas vrij laat, op 27-jarige leeftijd, met naald en draad aan de slag. In mijn familie was er niemand met enige naai-ervaring, dus ik moest echt van nul beginnen. Ik woonde toen in Roemenië en daar was heel erg weinig informatie beschikbaar: de gouden tijd van blogs en YouTube was nog niet aangebroken! 

Op een dag, in 2009, kocht ik een naaimachine en leerde ik mezelf, stap voor stap, hoe het te gebruiken. Dat verliep in het begin best moeizaam, maar, toen ik in in 2010 naar het Verenigd Koninkrijk verhuisde, ging ik op naailes en keerde het tij!

Breien is voor mij zowel een oude als een nieuwe ontdekking. Mijn oma en mama leerden me breien toen ik een kind was, maar ik heb niets meer gebreid sinds mijn 17. Vorig jaar maakte ik een beanie toen ik mijn vertrouwde muts verloor en nu ben ik superenthousiast om één van de Fibre Mood breipatronen uit te proberen. Ik sta ervan versteld hoe hard het breien na al die tijd toch nog in mijn vingers zit!

Wat betreft het bloggen, dat idee kreeg ik in 2014. Ik was toen één van de deelnemers van het Britse TV-programma The Great British Sewing Bee. Dat was de eerste keer dat ik echt ondergedompeld werd in de online naaicommunity. Die community beviel me wel, dus ik besloot om mee te doen en mijn eigen blog te starten. 

Wat doe je het liefste: naaien of breien? 

Ook al zijn breinaalden al langer aanwezig in mijn leven dan een naaimachine, toch zet ik naaien met stip op nummer 1.  Ik vind het leuk dat je, ook al is het veeleisender qua ruimte en uitrusting, je een project zo veel sneller kan afwerken met je naaimachine. 

Aan de andere kant is breien veel socialer, ik hoef me niet te verstoppen in mijn naaikamer om creatief te zijn. Ook is het makkelijker mee te nemen: ik vind het leuk om te breien waar en wanneer dan ook, en dat is natuurlijk niet iets wat je kan doen met je naaimachine.

Ben je altijd al een creatieve ziel geweest?

Ik denk dat ik altijd al een actieve verbeelding heb gehad. Dat is ook waarom ik geïnteresseerd ben geraakt in naaien. Ik had veel ideeën in mijn hoofd over hoe ik de oude kleren van mijn mama kon herontwerpen of upcyclen, maar ik had de vaardigheden niet om die ideeën ook echt om te zetten in daden. Dus hoewel bij naaien het proces en het vakmanschap belangrijk zijn, toch is het voor mij ook een manier om de creativiteit van mijn geest om te zetten naar iets ‘echts’.

Vanwaar de naam “Sewrendipity” voor je blog?

Ik ben een sterke “believer” van de toevalligheden van het leven die ervoor zorgen dat je leven er op een bepaalde manier gaat uitzien. Toen ik mijn blog begon, wilde ik het hebben over naaien en duurzaamheid (op mijn werk ben ik ook bezig met duurzaamheid), en over hoe die twee samen kunnen komen om ons leven in de creatieve zin van het woord te verbeteren. Daarnaast hou ik ook wel van een sappige woordspeling, dus dat mocht ook zéker niet ontbreken.

Op welke van je creaties ben je het meest trots?

Duurzaamheid is heel erg belangrijk voor mij, dus de creaties waar ik het meest trots op ben, zijn diegene die ik het meeste draag. Vorig jaar maakte ik mijn eerste mantel, die zowel uit stof van een kringloopwinkel als uit stof die ik nog op voorraad had, bestond. Ik heb hem al meer dan 90 keer gedragen! Van goed geïnvesteerde tijd & moeite gesproken. Tijdens mijn ‘maakproces’ heb ik veel geleerd, de mantel ziet er heel goed uit én er kwamen al heel wat complimenten mijn richting uit. Een echt win-win-wín als je ’t mij vraagt.

Verder heb ik dit jaar voor het eerst mijn eigen joggingbroek gemaakt, dat wilde ik al heel lang doen! Ook dit stuk heb ik al afgedragen.

Mijn trouwjurk is ook het vermelden waard: die was volledig gemaakt uit hergebruikte stof en materialen. Als ik erop terugkijk, was ze verre van perfect, maar wél perfect voor de gelegenheid én ik voelde me er geweldig in!

Wat vind je het moeilijkste binnen het creatief zijn en je eigen garderobe creëren? 

De laatste tijd vind ik het een grote uitdaging om mijn creatieve “verlangen” in balans te houden met duurzaamheid. Ik wil alles naaien, heb zoveel ideeën en zoveel geweldige patronen, maar ik wil ook mijn materiaalgebruik verminderen en mijn garderobe verkleinen. Dus ik doe mijn uiterste best om dingen te naaien waarvan ik weet dat ik ze veel ga dragen ze of waarvan ik weet dat ze wat meer tijd kosten om af te werken.

Hoe zou jij mensen die nog niet naaien of breien overtuigen?

Ik geef af en toe naailes, vooral aan absolute beginners, en hetgene wat mijn “leerlingen” me steeds opnieuw vertellen is dat ze verbaasd zijn over hoe ontstressend naaien werkt. 

Omdat je je moet concentreren, verdwijnen andere zorgen naar de achtergrond. Ik vind dat je naaien zeker kan zien als een vorm van mindfulness. En als je geïnteresseerd bent in duurzaamheid, kan naaien je zeker helpen. Naaien is niet per se duurzaam, maar is wel een goede oplossing om je kleding te herontwerpen, upcyclen of te herstellen.

Waarover kan je je het meeste druk maken achter je naaimachine? Let it all out ! 

Ik denk dat ik, zelfs na 10 jaar, nog steeds het meeste gefrustreerd raak door mijn gebrek aan kennis op sommige gebieden. Mijn perfectionisme is daarbij zeker een grote spelbreker. Ik wil dat de kleren die ik maak, eruit zien alsof ze in een ‘echte’ winkel gekocht zijn en dat is niet altijd het geval. Ik word steeds beter en beter, maar er zijn altijd verbeterpunten. 

Inspiratie zoeken en vinden, maakt een groot deel uit van het maakproces. Waar vind jij jouw inspiratie? 

Ik heb drie kernonderwerpen waarover ik op mijn blog schrijf: naaien (uiteraard), duurzaamheid en stijl. Voor ieder onderwerp heb ik verschillende inspiratiebronnen. 

Voor het naaien laat ik me inspireren door de “gaten” in mijn garderobe en door wat ik echt nódig heb, al ik word wel vaak verleid door een nieuw patroon (vooral door Fibre Mood de laatste tijd) of door de creaties in de prachtige naaicommunity op Instagram. 

Oh, en door Pinterest, veeeeel Pinterest! 

Voor duurzaamheid schrijf ik veel blogposts op basis van de kennis die ik opdoe in mijn professionele leven. Ik probeer die kennis dan te koppelen aan het naaien. Duurzaamheid neemt een steeds belangrijkere plek in de naaigemeenschap in. En ik wil daarvoor zeker even Kate van Time to Sew vermelden, zij is echt één van de pioniers binnen die duurzame beweging. 

Tot slot, wat betreft stijl, vind ik veel inspiratie bij minimalistische en ethische modebloggers (niet per se naai-gerelateerd), zoals Style Bee. Ik hou van minimalistische stylinguitdagingen zoals de 10x10 Challenge, omdat het een geweldige manier is om het dragen van handgemaakte kleding aan te moedigen.

Hoe ziet jouw naaiplekje eruit? 

Ik mag beide handen kussen dat ik een naaikamer heb die helemaal van mij is. Het is/was onze logeerkamer. Het is een plek om even te ontsnappen aan de buitenwereld maar ook een ideale manier om zo mijn ‘naairommel’ uit het zicht te houden. Ik ontwierp en bemeubelde de kamer zodanig dat hij helemaal is aangepast aan mijn noden. Ik heb zelfs een lange snijtafel op wielen en een plek om mijn stoffen, schetsen en vier naaimachines kwijt te kunnen, op een propere en goedgeorganiseerde manier. Alles ligt vaak netjes op zijn plaats, maar er is zeker ruimte voor “creatieve rommel” !

Heb je veel interactie met je volgers? Haal je veel voldoening uit de reacties die Sewistas achterlaten op je blog?

Zeker weten ! Ik vind het zó leuk om reacties te lezen, zeker wanneer het ideëen zijn waar ik zelf nog niet op was gekomen. Ik probeer altijd een gesprek op gang te brengen met mijn blogposts en nodig mijn lezers dan ook vaak uit om deel te nemen aan dat gesprek. Je vindt dus niet enkel reviews en stijltips op Sewrendipity!

Wat staat er nog op je “to make” lijstje?

Ik wil me nog meer verdiepen in het maken van schoenen, dat geeft echt veel voldoening. Mijn volgende naaiprojecten zijn: een broek in leder en een spijkerbroek van oude jeansstof. Ik ben fan van leder en gebruikte de stof al eens in het verleden. Het idee om hergebruikte jeansstof te gebruiken kwam uit de naai community, door twee prachtige projecten van Ada Spragg en Sewing Tidbits.

Welke tips heb je voor een beginnende Sewista? 

Wanneer je begint te naaien, wil je meteen ALLES.

Ik leerde door ervaring dat je beter wat langer nadenkt over je volgende projectje. Een mooie stof resulteert misschien per se in iets wat je vaak zal dragen en, ook al ben je een grote fan van knalprints, als de dresscode op je werk het niet toelaat dan is het wat onwaarschijnlijker dat die jurk met kreeftenprintje in de kast zal blijven hangen.

Mijn tip: naai in teken van je leven en in teken van wat je echt draagt en nodig hebt. Denk goed na over welke kledingstukken je graag draagt, en welke minder en waarom.

Deel dit artikel

Would you like to get Fibre Mood’s very best stuff in your mailbox every week?