Blogster in de kijker: Jolies Bobines

Deel dit artikel

Het maken van unieke stuks, delen op je blog én zo anderen inspireren: de combinatie van naaien en bloggen is razend populair. Juist omdat het aantal blogsters in de modewereld blijft stijgen zet Fibre Mood elke maand een blogster in de kijker. Maak deze maand kennis met Julie en haar blog Jolies Bobines. Ontdek wat naaien voor haar betekent en hoe zij meespeelt in deze gemeenschap.

profile joliesbobines

Waarom ben je met je blog begonnen? En waarom ben je begonnen met naaien en / of breien?

“Ik had zin in iets nieuws in mijn leven. Ik koos voor naaien omdat ik het beu was om in de winkels nooit echt mijn ding te vinden, maar ik had ook geen zin om enorme bedragen uit te geven voor kleding die ik zelden zou dragen. Bovendien laat de kwaliteit van industriële productie vaak te wensen over. Ik vond het een leuk idee om deze passie te delen. Ik ben dan stap voor stap beginnen naaien! Vandaar de geboorte van mijn blog, die me ook zin heeft gegeven om mezelf uit te dagen met steeds moeilijkere projecten. Heel belangrijk is trouwens ook de meerwaarde van de foto's van mijn blog (door mijn vriendin Alexandra Yonnet).”

Hoe heb je handwerk, zoals naaien en/of breien, geleerd?

“De vonk is er gekomen tijdens een gesprek met een vriendin van mijn ouders die korsetten en hoepelrokken maakte en die me de basistechniek van het naaien heeft getoond. Dit heeft me aangezet om ‘s avonds naailessen te volgen in Parijs ). Het is uiteindelijk door mijn blog dat ik om fanatiek of zeg maar compulsieve manier ben beginnen te naaien;) Ik heb het geluk gehad om een voormalig model en styliste van Helmut Newton te leren kennen die me de kans heeft gegeven om deel te nemen aan een collectie voor een modehuis van prêt-à porter. Deze ervaring bevestigde voor mij dat ik de juiste keuze heb gemaakt om mijn eigen kleding te maken. Ik ben daarna blijven bijleren via boeken, online video’s,… en elke keer verlangde ik nieuwe uitdagingen. “

Zat de creativiteit er al vroeg in? Was je van jongs af aan al creatief bezig?

“Ja, ik ben altijd al creatief geweest. Als kind hield ik ervan me te verkleden, te schminken, foto's te nemen,... Als tiener heb ik alle mogelijke stijlen uitgeprobeerd voordat ik de mijne heb gevonden."

Waar komt de naam van je blog vandaan? En waarom koos je hem?

"Ik vraag me af of dit niet het moeilijkste deel was ;) Ik wilde een naam in de stijl van "arsenic et petites culottes" (een blog waarvan ik de naam geweldig vond) maar uiteindelijk koos ik voor Jolies Bobines, een knipoog naar het naaien en de Parijse expressie. In het begin waren we met 2, vandaar het meervoud van de naam. Het was met mijn vriendin Manon dat we besloten om deze blog te lanceren. Oorspronkelijk wilden we er over van alles en nog wat praten. Uiteindelijk heb ik, met wederzijdse instemming, deze blog behouden omdat naaien al snel een plaats innam die te belangrijk maar voor de hand liggend was."

Wat vind je jouw mooiste creatie? Op welke creatie ben je het trotst?

"Ik kan geen specifieke creatie kiezen, de mode verandert te snel! Persoonlijk ben ik erg trots op mijn schouderloze jurken maar ook mijn mantels met voering en steekzakken zijn erg mooi …”

Ondervind je bepaalde uitdagingen in deze handwerk-sector?

“Er bestaan altijd heel wat uitdagingen, vooral dan in handwerk. Ik beschouw me een ambachtsman in een beroep dat vroeger was voorbehouden voor mannen, en dat vind ik leuk!"

Wat zijn de voordelen voor een blogger vandaag, wat brengt het jou?

“Ontmoetingen en opportuniteiten. Dankzij deze blog heb ik een boek kunnen schrijven en werk kunnen vinden! Ik kan niet negeren dat deze enthousiaste en gepassioneerde community me veel genoegen en zelfvertrouwen heeft gegeven."

Wat is je grootste angst bij naaien?

"De bal misslaan, in de zin van teleurgesteld zijn met een kledingstuk. Ik hou ervan dat je op het einde van het naaiwerk kunt zeggen: “Nou, dat is mooi!” en dat je meteen aan iets nieuws wil beginnen."

 

Waar vind je inspiratie voor je blog? Zijn er andere blogs die je leuk of inspirerend vindt?

“Ik vind overal inspiratie: op straat, bij mijn lievelingsmerken, in sociale media, in films ... en uiteraard bij andere bloggers. Ik hou vooral van Adaasprag en Débora Sluijs voor kinderen.... Recent zijn er zoveel talentvolle mensen in couture begonnen, en dat werkt inspirerend!"

Waar werk je? Hoe ziet je werkplek eruit en waar bevindt deze zich?

“Mijn atelier bevindt zich in de woonkamer van mijn kleine flatje in Parijs en neemt ontzettend veel plaats in. (Misschien zelfs te veel?) Maar wat de meeste plaats inneemt zijn de stoffen!"

Atelier Jolies Bobines

Je bent erg aanwezig op sociale media. Waarom?

“Vreemd genoeg is mijn blog heel snel populair geworden hoewel 8 jaar geleden, toen ik mijn blog begon, naaiwerk nog steeds als ouderwets werd beschouwd. Ik heb aan talloze leuke projecten gewerkt, en ik heb altijd zin in meer. Ik heb ook mooie ontmoetingen gehad en vandaag de dag werk ik met talrijke mensen in dit wereldje van home made couture. Dit contact met mijn volgers geeft me veel voldoening! Alle commentaren raken me en zetten me aan om het avontuur verder te zetten...

Maar actief zijn op sociale netwerken neemt tijd in beslag! Het is niet voldoende om simpelweg de kledingstukken te tonen. Voor bepaalde projecten steekt er veel tijd in het vinden van een fotograaf, de foto's voor te bereiden, ze te publiceren, de teksten te schrijven.... Ik vind het spijtig dat dat niet wordt erkend, want uiteindelijk is het een enorm werk (soms fulltime) en is het reclame voor de merken. 

Ik denk dat de grootste voldoening komt uit het feit dat ik andere mensen zin geef om te naaien, dat ik passies aanmoedig en het ouderwetse imago van naaiwerk wegveeg. Dat geeft me veel voldoening! “

Wat wil je in de toekomst doen? Welke dromen heb je nog?

“Ik heb nog zin om veel te doen op heel veel vlakken! Ik heb duizenden naaiprojecten, ik weet niet waar te beginnen! Op dit moment naai ik de Kai-vest en de Peaches-broek van editie 4 van Fibre Mood. En op professioneel gebied: mijn passie leven! “

Welk advies en welke tips zou je willen geven aan beginnende naaisters en/of breisters?

“Laat je meeslepen door je passie en begin met eenvoudige projecten die je veel persoonlijke voldoening opleveren en je zin geven om nog meer te naaien. Wees niet bang om uitdagingen aan te gaan. Van fouten leer je het meeste!"

Deel dit artikel

Would you like to get Fibre Mood’s very best stuff in your mailbox every week?