Blogster in de kijker: Insolita by Manuela

Deel dit artikel

Het maken van unieke stuks, delen op je blog én zo anderen inspireren: de combinatie van naaien en bloggen is razend populair. Juist omdat het aantal blogsters in de modewereld blijft stijgen zet Fibre Mood elke maand een blogster in de kijker. Maak deze maand kennis met Manuela en haar blog Insolita by Manuela. Ontdek wat naaien voor haar betekent en hoe zij meespeelt in deze gemeenschap.

Manuela

Waarom ben je met deze blog begonnen? En waarom ben je met naaien en/of breien begonnen? 

In 2013 kreeg ik de passie voor het naaien te pakken en ik ben heel spontaan beginnen bloggen. Ik wil mijn creaties niet enkel met mijn familie en vrienden delen, maar ook met anderen en ik wil graag ideeën uitwisselen met naailiefhebbers.

Mijn liefde voor het naaien werd getriggerd door de aankoop van mijn eerste naaimachine. Een Pfaff Creative 3.0. Daarvoor naaide ik met een zeer goedkope naaimachine. Hiermee beleefde ik geen plezier aan het naaien, het frustreerde me enkel. 

Breien behoort niet tot mijn voorliefdes. Ik bewonder het echt als iemand een mooie trui breit - ik kan enkel maar een sjaal breien. Ik borduur liever met de hand en geef mijn naaiwerk een heel persoonlijke toets.

 

Hoe heb je leren naaien en/of breien? 

Ik heb de eerste keer op school iets genaaid. Hier werden echter alleen de basistechnieken onderwezen. Het echte naaien heb ik dan op mijn eentje geleerd. Ik heb heel veel geleerd uit boeken, tijdschriften en video's over naaien. En door te oefenen, te oefenen en te oefenen.

 

Wat doe je het liefste? Naaien of breien?

Naaien natuurlijk. Mijn naaimachines naaien bijna elke dag. Naaien is bij wijze van spreken mijn yoga. Hier kan ik creatief zijn en uit het dagelijks leven stappen.

 

Ben je geboren met creativiteit? Ben je al van jongs af aan creatief bezig geweest?

Ik kom uit een familie met een talent voor vakmanschap. Daarom hebben we altijd veel dingen zelf gemaakt en dit werd van jongs af aan aan mij meegegeven. 

Waar komt de naam van je blog vandaan? En waarom heb je die gekozen?

Het zoeken naar een blognaam heeft een tijdje geduurd. We spreken thuis Duits en Italiaans en ik wilde echt graag een Italiaanse naam voor mijn label of blog. Uiteindelijk ben ik door mijn favoriete Italiaanse band bij "insolita" terecht gekomen. 

"Insolita" betekent buitengewoon, ongewoon, zeldzaam. 

Ik ben al jaren een grote fan van de Italiaanse rockband Le Vibrazioni. Ik ben er zelfs zo gek op dat mijn man en ik in 2010 van Duitsland naar Italië reisden voor een concert. Het was een geweldige ervaring - we stonden zelfs vlak voor het podium. Gewoonweg onvergetelijk. Insolita was toen een van mijn lievelingsstukken - een soundtrack uit een Italiaanse film. Omdat deze ervaring uniek was en het ongebruikelijk of ongewoon was in mijn omgeving om te naaien, heb ik toen voor insolitabymanuela gekozen. 

 

Welke eigen creatie vind je het mooist? Waar ben je het meest trots op?

Mijn absolute lievelingscreatie van Fibre Mood op dit moment is de jurk Taylor. Vooral bij Tencel valt de jurk geweldig en voelt ze fantastisch aan. Maar waar ik het meest trots op ben, is op mijn parka die ik begin dit jaar heb genaaid. De hoge kwaliteit van de stof alleen al (dry oilskin en een gewatteerde voering in jeanslook) en het handborduurwerk maken van deze parka mijn huidige meesterwerk. 

Zijn er uitdagingen voor jou in deze wereld van het handwerk? 

Tijd is mijn grootste uitdaging tijdens het naaien. Door mijn werk, twee kinderen, huishouden en tuin, blijven enkel de late avonduren over.

Mensen die niet naaien/breien: Hoe zou je ze overtuigen?

De productie van je eigen kledij is iets heel bijzonders. Niet alleen in termen van duurzaamheid. Ik kan me niet langer een leven zonder naaien voorstellen. Het is mijn passie, het is meer dan enkel een hobby. Een heel bijzonder moment is wanneer je je zelf genaaid kledingstuk in je handen houdt. Je blinkt van trots. En als je gevraagd wordt waar je het kledingstuk gekocht hebt, is dat het grootste compliment. Ik wil dit graag doorgeven op mijn blog of account op Instagram en in mijn naaiworkshops. Naaien is eigenlijk veel gemakkelijker dan je denkt en je beleeft er heel veel plezier aan.

Wat is je grootste angst/frustratie tijdens het naaien en/of breien?

Ik naai heel zelden op voorhand een probeersel uit een goedkope stof, want ik begin direct met een goede en een dure stof te naaien. Soms raak ik dan ook in paniek, omdat ik niet weet of alles wel zal uitdraaien zoals ik me had voorgesteld. Tot nu toe zijn mijn angsten nooit uitgekomen.

Hoe kom je aan inspiratie voor je blog? En zijn er andere blogs die je geweldig of inspirerend vindt?

Ik loop altijd op straat met mijn ogen open. Door de vele zakenreizen en privéreizen krijg ik steeds nieuwe inspiratie en ideeën. Maar ook Pinterest en Instagram zijn voor mij een grote inspiratiebron. Ik kan hier uren per dag doorbrengen. Ik vind Fibre Mood met zijn internationale community ook zeer inspirerend. En vooral in de Duitse naaicommunity vind ik de accounts op Instagram, zoals Kira van thecouture, Sabrina van Brinarina en Anja van labavarese erg inspirerend.

 

Hoe ziet je werkplek eruit? En waar bevindt het zich?

Mijn naaikamer bevindt zich direct onder het dak. In de zomer is het er daardoor erg warm, maar anders is het mijn oase van rust. Ik hou van orde en structuur, daarom zit alles netjes in boxen, schuiven en kasten georganiseerd en opgeruimd. 

Zijn de reacties op je blog motiverend? Heb je veel contact met je volgers / regelmatige bezoekers?

In Duitsland is onze naaicommunity echt geweldig. Ik ben ongelofelijk dankbaar voor alle leuke reacties en voor de geweldige uitwisseling met volgers en bloggervrienden. Ik heb niet enkel online met velen contact. We ontmoeten elkaar ook af en toe op beurzen, evenementen of bloggermeetings. Hieruit zijn er al zeer mooie vriendschappen ontstaan. 

 

Wat zou je in de toekomst nog meer willen doen?

Het doet me zoveel plezier om andere mensen met mijn creativiteit te inspireren en om hen te leren naaien en borduren. Daarom wil ik in de toekomst graag meer naai- en borduurworkshops geven. 

 

Welke tips & tricks zou je geven aan beginners in het naaien en breien?

Wees niet ontmoedigd als het niet meteen lukt. Dus oefen veel en geef niet op. Intussen zijn er zoveel naailessen waar je naartoe kan gaan. Samen naaien is erg leuk en zeer motiverend.

Deel dit artikel

Would you like to get Fibre Mood’s very best stuff in your mailbox every week?