Blogster in de kijker: Eva Maria

Deel dit artikel

Het maken van unieke stuks, delen op je blog én zo anderen inspireren: de combinatie van naaien en bloggen is razend populair. Juist omdat het aantal blogsters in de modewereld blijft stijgen zet Fibre Mood elke maand een blogster in de kijker. Maak deze maand kennis met Eva en haar blog By Eva Maria. Ontdek wat naaien voor haar betekent en hoe zij meespeelt in deze gemeenschap.

Eva Maria

Waarom ben je gestart met je blog? En waarom ben je begonnen met naaien en/of breien?

Ik startte in 2012, toen naaiblogs nog niet zo wijd verspreid en al zeker niet zo talrijk waren. Ik blogde om een soort van archief te hebben en uiteraard om wat ik maakte te delen met de rest van naaiend Vlaanderen. Ik begon opnieuw met naaien uit goesting, nadat ik eerder was gestopt toen mijn grootmoeder stierf en ik daardoor mijn hulplijn kwijt was. Door internet en alle naaiblogs vond ik hulp en handleidingen en daardoor ook de motivatie terug wanneer iets niet lukte.
 

Hoe heb je naaien en/of breien geleerd? 

De basis van mijn grootmoeder, verder via internet en veel trial en error.
 

Wat is je favoriet: naaien of breien?

Naaien, zonder twijfel.

Was je van jongs af aan al creatief bezig?

Zeker, altijd een ‘prullemie’ geweest. Ik tekende vooral.
 

Waar komt de naam van je blog vandaan? En waarom koos je hem?

Eva is mijn voornaam, Maria mijn tweede voornaam. Maria is de naam van mijn meter, mijn grootmoeder, degene die de naaimicrobe doorgaf.
 

Wat beschouw je als je mooiste creatie? Waar voel je het meeste trots voor?

Ik denk dat ik het meeste trots was toen ik in 2014 een winterjas (Jackie van Ienemiene) naaide voor mijn dochter. Nu vind ik dat niet meer zo speciaal, maar toen glunderde ik écht! Momenteel ben ik het meest tevreden over mijn Making Backpack van een paar maanden geleden.

Zijn er bepaalde uitdagingen voor jou in deze handwerk-omgeving?

Uitdagingen zijn er altijd, maar ik ga ze niet altijd aan ;-) Ik besef dat ik vaak blijf hangen bij wat ik goed kan, en enkel een uitdaging aanga wanneer ik weet dat ook genoeg tijd ga hebben: in vakanties dus.
 

Mensen die niet naaien/breien: hoe zou je hen overtuigen?

Ik denk niet dat je dat kan, iemand overtuigen. Ik denk dat je vooral veel goesting moet hebben en er tijd voor willen maken. Als er één ding is waar ik zeker van ben dan is het dat het in het geval van naaien toch gaat om volharding en heel veel oefenen. En dat kan niet door 1 keer per week een uur achter de naaimachine te kruipen.
 

Wat is jouw grootste angst/frustratie met naaien en/of breien?

Ik raak nogal snel gefrustreerd als iets té lang duurt. Ik wil dat het vooruit gaat, snel resultaat is mijn beste motivatie. Al kan ik af en toe ook echt wel gefocust doorwerken aan een moeilijker werkstuk, maar dan liefst in gezelschap dat me eventueel door de moeilijkheden kan loodsen. Workshops zijn dan ideaal.
 

Waar haal je inspiratie voor jouw blog? En zijn er andere blogs die je leuk of inspirerend vindt?

Mijn eerste inspiratie was zéker de (toen nog naai-)blog van Mme ZsaZsa. Zij was de pionier van alle blogsters en ik keek echt uit naar haar posts. Ook Polkadotjes (later Mina Dotter) was een favoriet. Later werd ik grote fan van de coole stijl van de Deense Groovybaby & Mama (niet meer actief, nog wel op IG als Trine Schroeder). Op dit moment zijn er vooral ook veel blogs met naaisels voor kleinere kinderen die voor mij iets minder relevant zijn maar die ik wel héél leuk vind: Mix It Make It staat in dat rijtje voor mij bovenaan, ook omdat Nicky nog wel eens voor zichzelf naait en daarbij nogal mijn stijl benadert. Ook Van Jansen kan mij erg bekoren, en niet te vergeten: De Zuster Van, zeker voor haar schrijfstijl en haar perfecte beelden van de meest mooie naaisels.
 

Hoe ziet jouw werkplek eruit? En waar bevindt deze zich?

Ik naai in mijn orangerie, speciaal aangebouwd voor mijn hobby, ja. En elke dag nog even blij mee!

Haal je voldoening uit de reacties op je blog? Heb je veel interactie met jouw volgers/regelmatige bezoekers?

Mijn blog wordt nog steeds goed gelezen, maar waar ik vroeger een gemiddelde van 1000 bezoekers per post had, zijn dat er nu nog een paar honderd. De reacties zijn heel sterk geminderd (van 25-45 per post tot amper 5). Ik denk dat de blogwereld te groot werd, en ook IG is hier de spelbreker: naaisels worden daar al bekeken en eventueel kort geëvalueerd en de moeite om nog de blogpost erover te lezen wordt niet meer genomen.
 

Wat zou je in de toekomst nog willen maken?

Ik heb geen speciale toekomstplannen, ik ga gewoon door zoals ik nu bezig ben. Het naaien voor de kinderen verminderde wat maar ik hoop dat ik af en toe toch nog iets voor hen mag blijven maken.
 

Welke tips & tricks zou je willen meegeven aan beginnende naaisters en/of breisters?

Volhouden, volhouden, volhouden en oefenen, oefenen, oefenen. :)

Deel dit artikel

Would you like to get Fibre Mood’s very best stuff in your mailbox every week?