Pattern hack alert: ontmoet Eva van byevamaria en haar #Arlette rok

Deel dit artikel

Het maken van unieke stuks, delen op je blog of Instagram én zo anderen inspireren: de combinatie van naaien en sociale media is razend populair. Juist omdat het aantal naaiende blogsters in de modewereld blijft stijgen zet Fibre Mood geregeld een Sewista in de kijker die een originele pattern hack maakte van een Fibre Mood patroon. Maak deze maand kennis met Eva van byevamaria en haar #Arlette pattern hack. Ontdek hier meer over haar prachtige creatie!

ByEvaMaria

Ik ben Eva Goris, in de naai- en blogwereld zag je mij misschien al voorbij komen als ‘byevamaria’. Sinds een jaar of 10 ben ik zelf beginnen naaien nadat ik als kind mijn grootmoeder quasi niets anders zag doen. Misschien is daar de naaigoesting lang geleden ontstaan…

Ik naai zowel voor mijn kinderen als voor mezelf, en ook andere projecten dan kledij passeren al eens de revue. Nu de kinderen ouder zijn, naai ik voor hen enkel nog op vraag, en zo kwam ik tot een eerder toevallige hack van de Arlette. Mijn 18-jarige dochter wilde namelijk graag een luchtige zomerrok met split die tegen de dag erna klaar moest zijn. Je leest het goed: de dag erna. Toevallig had ik een lap prachtige zwarte tencel liggen van Lotte Martens én een zwarte taille-elastiek. Een geschikt patroon bleek moeilijker te vinden, tot mijn dochter de Arlette zag. Helaas had ik niet genoeg stof (en tijd) voor het hele ruffle-verhaal van de oorspronkelijke Arlette dus besloot ik die achterwege te laten.

Een gids voor mijn Arlette pattern hack

1.         Leg het voorpand van de Arlette op je dubbelgevouwen stof, met de rechte zijkant zo ver mogelijk van de stofvouw (zodat je de hele stofbreedte gebruikt).

2.         Let op de lengte! Omdat de ruffles wegvallen, wordt de rok automatisch korter. De onderkant van je patroondeel zal ook effectief de onderkant van je rok worden dus leg de bovenkant van het patroondeel eventueel verder van de bovenkant van je stof.

3.         Knip de stof uit zonder naadwaarde, plooi de stof open en naai met je overlock een rolzoom aan de volledige onder- en zijnaad.

4.         Plooi de stof opnieuw dicht (verkeerde kanten tegen elkaar) en laat de zijkanten met 12 à 15 cm overlappen. Stik de overlappende delen voorlopig vast tegen de bovenrand van de stof en werk die bovenrand af met de overlock of een zigzagsteek.

5.         Markeer middenvoor, middenachter en de twee zijkanten. Zorg hierbij dat de split niet in het midden valt, eerder opzij.

6.         Knip de taille-elastiek op taillebreedte, naai de korte kanten dicht en verdeel hem met speldjes in 4 gelijke delen.

7.         Naai de rok aan de elastiek (met een zigzagsteek), waarbij je de 4 merktekens van de rok laat samenvallen met die van de elastiek (de naad van de elastiek = middenachter van de rok). Rek de elastiek uit terwijl je stikt.

8.         Klaar!

De rok was op minder dan een uurtje klaar, en zo heb ik het graag. Zowel mijn dochter als ikzelf waren superblij met deze geslaagde en onverwachte pattern hack. Soms moet je gewoon iets durven en proberen om een succesnummer te toveren!

Ik kan niet zeggen dat ik veel pattern hacks maak, maar ik zoek wel vaak naar manieren om een naaiproces sneller te laten verlopen. Ik maak zelden stukken die heel veel tijd vragen, daar heb ik het geduld niet echt voor… Soms komt daar dus vanzelf een pattern hack uit voort.

Omdat ik het naaien voor kleine kinderen begon te missen, startte ik 2 jaar geleden met een halfjaarlijkse mini-collectie kindersweaters. Momenteel ben ik volop bezig met de AW20-collectie en dat vraagt uiteraard wel wat van mijn tijd, dus alle andere naaisels staan nu even ‘on hold’.

Liefs,
Eva

Ben je geïnteresseerd in het maken van je eigen Arlette rok? Koop het patroon hier!

 

Deel dit artikel

Would you like to get Fibre Mood’s very best stuff in your mailbox every week?