Pattern Hack Alert: Julia van @JLkreativ met haar #Rya overshirt.

Deel dit artikel

De combinatie van naaien en social media is erg populair, bijvoorbeeld door unieke kledingstukken te maken en deze in een blog of op Instagram te publiceren als inspiratie voor anderen. En omdat het aantal naaisters met een blog wereldwijd gestaag toeneemt, stelt Fibre Mood regelmatig een Sewista voor die met een Fibre Mood patroon een originele hack heeft gemaakt.  Deze maand presenteren we Julia van @JLkreativ en haar versies van het #Rya-patroon. Ontdek hier haar wondermooie creaties!

JLKreativ

Hallo! Ik ben Julie, 55 jaar oud en al meerdere jaren actief, niet alleen aan mijn naaimachine maar ook op Instagram als @JLkreativ en in mijn eigen blog op julialutter.de

Als kleuter mocht ik al aan de naaimachine van mijn grootmoeder mijn eerste rechte naad stikken. Van mijn grootmoeder, die bijna al haar kleren zelf naaide, heb ik de passie voor handwerk geërfd.  Ze zette me niet alleen aan het naaien, maar ook breien, haken en borduren. In mijn veeleer sportieve familie was ik dan ook een uitzondering, want in plaats van te sporten ging ik liever de jurken van mijn poppen naaien. Toen ik mijn poppen ontgroeid was, ben ik voor mezelf beginnen naaien. Zo toverde in oude bedlakens om in jurken, broeken enzovoort, allemaal zonder patroon en met de hand genaaid, want pas na het overlijden van mijn grootmoeder erfde ik haar naaimachine.

Zo had ik als jonge twintiger mijn eigen machine en waagde ik me aan mijn eerste patronen. Blazers en corsages Met de geboorte van mijn kinderen werd mijn naaimachine een pauze van meer dan 18 jaar opgelegd, maar in ruil daarvoor ontdekte ik de schilderkunst. Tijdens een spontane ‘schildersblok’ haalde ik mijn naaimachine weer boven, en ondertussen naai ik, net zoals mijn grootmoeder, al mijn kleding zelf. Als je die pauze niet meerekent, naai ik ondertussen bijna 50 jaar.

Toen ik al die jaren geleden mijn naaimachine weer bovenhaalde, waren er slechts een handjevol aanbieders van naaipatronen. Het internet stond nog in zijn kinderschoenen en naaisters moesten zich behelpen met wat de lokale handel aanbood. 

Dat is ondertussen grondig veranderd. Een ware openbaring was voor mij het tijdschrift Fibre Mood, waarvan ik de tweede editie toevallig in een stationskiosk ontdekte. Als de eerste editie niet was uitverkocht, dan had ik nu alle edities in handen. 

Het patroon Rya kwam net op het juiste moment, want ik had nog een nonchalante herfstjas nodig die snel te naaien was. Het eerste model maakte ik met een wollen stof en volgens de handleiding, maar aan de zoom gebruikte ik geen boordband maar een overlock.

Omdat de zomer nog even bleef voortduren en ik nog een leuke stukje linnen had waaruit ik een casual overhemd wou maken, deed ik weer een beroep op het Rya-patroon. Omdat ik niet voldoende stof had, maakte ik het model wat korter en liet ik de rondingen aan de onderste zoom weg. De zijzakken waren overbodig en bij de borstzakjes liet ik de kleppen weg. Deze kortere versie van Rya was die nazomer mijn favoriete stuk, want ik kon het niet alleen als nonchalante hemdblouse maar ook als 'jasje’ over een top dragen. Zelfs in de herfst en winter is het een leuk overhemd om over een rolkraagtrui te dragen, omdat het zo breed is.

Voor een vakantie aan de Noord-Zee in oktober naaide ik dan mijn derde Rya, uiteraard met warme voering. De wind en de lage temperaturen waren voor mijn eerste wollen Rye immers te guur. Ook deze keer maakt ik wegens een gebrek aan stof het model wat korter en met een rechte onderzoom. Bovendien zette ik een voering ineen, wat relatief eenvoudig is. De voering is zoals het originele model maar dan zonder beleg, manchetten of kragen. Hiervoor koos ik een lichte gewatteerde stof. De borstzakjes zette ik iets lager, zodat ze de laterale steekzakken vervangen.

Ik denk dat ik nog altijd de invloed ondervindt van mijn tienerjaren, toen ik nog kleding zonder patronen naaide.  Dat was toentertijd aan de resultaten te merken. Sindsdien heb ik veel met patronen gewerkt en daaruit geleerd, zodat ik nu een gevoel heb van waar ik een patroon kan veranderen of simpelweg een stof kan gebruiken die niet per se aanbevolen wordt. Wanneer ik niet zelf op een idee kan komen, dan zoek ik inspiratie in de mode. Vaak heb je een patroon dat je met enige behendigheid zo kunt aanpassen dat het net een kledingsstuk uit een winkel lijkt. Of ik pas het patroon aan mijn persoonlijke behoeften aan. Bij mij passen bijvoorbeeld broeken zonder zakken bijna nooit. Of het nu een opgenaaide achterzak of een toegevoegde insteekzak vooraan in: ik wil zakken in mijn broek. Vind ik een V-hals mooier dan een ronde hals, dan pas ik dat simpelweg aan. Uiteraard loopt er daarbij soms wat scheef, maar dan ben ik weer een ervaring rijker. Soms moet je gewoon ervoor gaan.

 

Wil je zelf een Rya maken? Het patroon vind je  hier!

Deel dit artikel

Would you like to get Fibre Mood’s very best stuff in your mailbox every week?