Pattern Hack Alert: dit is Ninah van Ninaah Bulles met haar jurk #Norma

Deel dit artikel

Unieke kledingstukken maken, die delen op je blog of Instagram en daarmee anderen inspireren; sociale media wordt heel veel gebruikt voor zelfmaakmode. En omdat er steeds meer naaiende bloggers komen, stelt Fibre Mood je regelmatig voor aan een Sewista die een originele pattern hack heeft gebruikt met een patroon van Fibre Mood. We stellen je voor aan Ninah van Ninaah Bulles met haar pattern hack #Norma. Bekijk hier haar prachtige creatie!

Ninah

Ik ben Ninah, 32 jaar, en ben digitaal activiteitenbegeleider in de mediatheek, maar ook blogger lifestyle, body positive sinds 2013 op Ninaah Bulles. Je kunt me ook vinden op Instagram onder dezelfde naam: @ninaahbulles. Als kind droom de ik al van zelf mijn kleren naaien. Ik ben er 7 jaar geleden mee begonnen. In het begin was ik vooral bezig met het verkennen van de naaiwereld, met wat ik noem een beetje knutselen, en door video’s te bekijken op YouTube. Ik ben helemaal autodidact. Het werd steeds belangrijker in mijn leven. Ik vond steeds minder moois in de confectiemode. En in januari 2020 heb ik besloten al mijn kleding zelf te maken ; nou ja, bijna alles. En nu, een jaar later, ben ik daar heel ver in. Ik heb ook geweldige vriendin-naaisters gevonden, met wie ik een klein collectief ben begonnen, les marges incluses op Instagram. We helpen elkaar en geven advies in onze dagelijkse naaiprojecten. 

Ik maak veel hacks, de meeste van mijn creaties en patronen die ik heb gemaakt, zijn hacks. Eigenlijk maak ik een patroon alleen zoals hij wordt gegeven als ik een nieuwe techniek wil leren, of als ik er een wil testen voor een patroontekenaar. 

Dit was trouwens niet mijn heerste hack op Nroma, ik had hem al als blouse met lange mouwen en gerimpeld achterpand gehackt.

Ik ben gek op hacks, want daarmee kan je een persoonlijk en uniek kledingstuk maken. Een enkel patroon biedt duizenden mogelijkheden. Ik kan er eindeloos mee spelen, of ik kan mijn creativiteit de vrije loop laten. En me echt via mijn kleding uitdrukken. Ik kan laten zien wie ik ben, van binnen naar buiten.
Ik heb nog massa’s ideeën, ik stop nooit. Op dit moment is mijn prioriteit het afmaken van mijn kerstcadeaus, dit jaar zijn het allemaal zelfgemaakte cadeaus. Dan ga ik een flanellen pyjama maken voor kerstavond, die dit jaar in het teken zal staan van een pyjama party. En het bovenstuk van de pyjama gaat vast en zeker een hack worden van het patroon Elisa, dat ik erg leuk vind. Dus er liggen altijd hacks te wachten.

Norma was mijn favoriet deze lente, zoals voor heel veel anderen, denk ik. Met mijn vriendin Alice die net begint met naaien, heb ik afgesproken dat we dezelfde hack gingen doen. En gezien het eindresultaat zijn we uitgegaan van dezelfde transformatiebasis, maar het eindresultaat was heel verschillend. Dat is de pure magie van naaien en van hacken, afhankelijk van de stof, de lengtes en de gekozen afwerkingen, verandert het resultaat en dat blijft uniek. 

Ik wilde sinds mei al een hack doen van Norma x Mira en dit was de perfecte gelegenheid om dit te doen. We hebben samen nagedacht over de andere wijzigingen. En we hadden dezelfde inspiratie, dat gebeurt best vaak.  

Een vierkante kraag, een knoopsluiting voor over de hele lengte van de jurk. Een rok in lagen, in de bohemian stijl, geïnspireerd op Mira. En tenslotte lange mouwen die sluiten met een klein manchet met knoop.

Een handleiding voor mijn pattern hack Norma

 

Ik geef je een klein schema voor de wijzigingen op het patroon bij de kraag, die ik 10 cm hoger heb gemaakt om de vierkante kraag te kunnen maken. 

Voor de rok kun je het patroon van het rokdeel van Mira gebruiken als basis. Je moet het voorste deel van de rok scheiden. En een opstrijkband van 5 cm gebruiken op beide open voorzijden van de rok, om later de knoopsluiting van te maken. 

 Om de knoopsluiting over de hele lengte van d ejurk te maken, en ik de revers weggelaten. Sluit de kraag met een biais en voeg voor 5 cm toe ter hoogte van de knooppat, ik heb daar een strook vlieseline op gestreken van 5 cm.

Ik heb de mouwen langer gemaakt, zodat ze op de pols vallen. Omdat mijn armen nogal lang zijn, heb ik bijvoorbeeld 30 cm toegevoegd aan het oorspronkelijke patroon. 

Voeg het aantal cm toe dat overeenkomt met de lengte van jouw armen. Daarna heb ik de lengte van de band die de mouw sluit aangepast aan de lengte van mijn polsen + 3 cm toeslag.

Ik laat je de schema’s zien zodat je begrijpt hoe ik de mouwen heb gesloten, dat is een beetje lastig uit te leggen. 

Ik heb de aangepaste boven- en rokdelen samengevoegd en ik heb de knoopsluiting getekend. Aan de binnenkant maak je een eerste omslag van 2 cm langs de hele versteviging, dat doe je heel gemakkelijk met het strijkijzer, aan beide kanten van het kledingstuk. Dan een tweede omslag van 3 cm die je vormt met het strijkijzer en die stik je vast om onze knooppat te vormen. Dan hoef je alleen nog maar knoopsgaten en knopen te maken en dan is het klaar. 

 

Wil jij je eigen Norma maken? Koop het patroon hier!

Deel dit artikel

Would you like to get Fibre Mood’s very best stuff in your mailbox every week?